Työsuojeluvaltuutettu auttaa työntekijöitä ongelman keskellä
Tulosta listaKun saat tiedon sisäilmahaitasta, varmista, että työpaikan esimies ja työsuojelupäällikkö ovat tietoisia asiasta.
Tutustu työpaikan olosuhteisiin ja keskustele henkilöstön kanssa. Kerro, miten ilmoitus turvallisuushavainnosta tehdään ja kuinka työpaikan sisäilmaprosessi toimii.
Kannusta työntekijöitä huolehtimaan omalta osaltaan työpaikan siisteydestä ja järjestyksestä sekä työnantajan ohjeiden noudattamisesta.
Ohjaa oireilevia työntekijöitä työterveyshuoltoon.
Jos sisäilmaprosessi ei työpaikalla vielä toimi, voit käynnistää asiaa viemällä sen mahdolliseen sisäilmaryhmään ja työsuojelutoimikuntaan.
Seuraa asian edistymistä toimimalla yhteistyössä työpaikan muiden toimijoiden kanssa.
Ole tarvittaessa aloitteellinen, jotta työnantajan vastuulla olevat työsuojelua koskevat asiakirjat saatetaan ajan tasalle. Näitä ovat esimerkiksi: työterveyshuollon työpaikkaselvitys, työn vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi, henkilöstön oireilua koskevat selvitykset kuten sisäilmaoirekysely, kiinteistön kuntoa koskevat selvitykset ja tutkimukset.
Ole työntekijän kuuntelija ja tuki. Osallistu pyydettäessä työterveysneuvotteluun työntekijän tukihenkilönä.
Toimi itse hyvänä esimerkkinä, kun keskustellaan sisäilmasta ja korjauksista.
Lähtökohtaisesti työpaikan sisäilmaongelma ratkaistaan työpaikalla. Tilanteessa, jossa havaitun epäkohdan korjaaminen ei käynnisty eivätkä ongelmat ratkea, voit olla yhteydessä AVI:n työsuojelun vastuualueen työsuojelutarkastajaan. AVI selvittää ja valvoo, onko työnantaja ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin.