Siirry sisältöön
Etusivulle

Selvitä ja korjaa

Epäily sisäilmahaitasta havaitaan sisäilman laadun muutoksena tai näkyvänä havaintona. Haitta voi olla esimerkiksi näkyvä kosteusvaurio, likainen tai tunkkainen sisäilma, haju, vetoisuus, lämpötilan vaihtelu tai epäily sisäilmaoireista. Työnantaja tai esimies voi havaita tilanteen itse tai saada tiedon suoraan työntekijältä, työsuojelupäälliköltä, työterveyshuollosta tai työsuojeluvaltuutetulta. 

Sisäilmaan liittyvät havainnot, oireilu tai huoli tulee ottaa vakavasti. Työnantajan tulee tiedon saatuaan välittömästi ryhtyä selvittämään asiaa ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Sisäilmatilanne tulee saattaa nopeasti hallintaan, ettei ongelma lähde kasvamaan ihmisten puheissa hallitsemattomaksi (viestinnän rooli). Vaikeiden ongelmien ratkaisu vaatii pitkäjänteisyyttä ja monenlaisia toimenpiteitä.

Lue, mitä jokaisen vastuulle kuuluu silloin, kun sisäilmassa havaitaan ongelmia.

Lisätietoa sisäilmasta löydät myös Sisäilmayhdistyksen sivuilta!




Sisäilmahäiriö

Korjaavia ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä ohjataan yhteistoiminnallisesti. Ilmoitus turvallisuushavainnosta ohjaa oikeat henkilöt oikeisiin toimenpiteisiin. Työntekijä voi tehdä työnantajalle haittailmoituksen, vaikka työterveyshuolto ei vahvistaisi työterveysepäilyä. Työsuojelun yhteistoimintahenkilöt ja työterveyshuolto toimivat asiantuntijoina sisäilma-asioissa.



Rakennevioista johtuvat haitat 

Rakennuksen eri osilla on tekninen elinikänsä, jonka loppuminen tarkoittaa välttämättömiä huolto- ja korjaustarpeita. Oikea-aikainen, huolto-ohjelman mukainen huolto  vähentää ennakoimattomia korjaustarpeita.
Rakennevikoja voivat aiheuttaa ulkoa tulevan kosteuden ja epäpuhtauksien siirtyminen sisätiloihin kattorakenteen, sokkelin tai seinien kautta, ilmanvaihdon välityksellä. 
Rakenteiden säännöllinen havainnointi auttaa havaitsemaan puutteet mahdollisimman ajoissa. Katselmuksien tekemistä ulkoapäin ja sisätiloissa kannattaa sisällyttää osaksi kiinteistönhoitajien ja siivoojien työtä. 

Käyttäjälähtöiset haitat    

Tilojen oikealla käytöllä ja oikeanlaisella työskentelyllä vähennetään sisäilmahaittoja. Ilmanvaihdon tulee olla toiminnassa aina, kun tiloja käytetään.
Jokainen huolehtii oman työpisteensä siisteydestä ja siivottavuudesta. Hyvä järjestys helpottaa siivousta ja ehkäisee pölyn kerääntymistä.
Hajusteiden käytön vähentämisellä vaikutetaan hajusteille herkistyneiden oireiluun.
Tilojen kalusteiden valinnalla vaikutetaan tilojen siivottavuuteen ja sisäilman laatuun. Mattojen ja vanhojen kalusteiden tuominen työpaikalle voi aiheuttaa ongelmia. Kasvien valinta ja huoltaminen pitää olla järjestettynä. 

Tilojen käytöstä johtuvat haitat 

Kiinteistön LVI-tekniikan tulee soveltua tilojen käyttötarkoitukseen. Jos tehtävästä työstä voi aiheutua paperipölyjä tai prosessiperäisiä päästöjä, kohdepoistojen ja ilmanvaihdon tulee pystyä huolehtimaan ilmanpuhtaudesta. Ilmanvaihdon tehokkuus voi rajoittaa tilan suurinta henkilömäärää.
Kone-, laite- ja kalustevalinnat tulee tehdä suunnitelmallisesti.

Ulkoa tulevat haitat 

Ilmanvaihdon mukana ulkoa kulkeutuu sisätiloihin erilaisia haittatekijöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi siitepölyt ja luonnossa esiintyvät mikrobit.
Liikenteen ja mahdollisesti naapurikiinteistön aiheuttamat päästöt voivat kulkeutua sisätiloihin ja aiheuttaa haittaa tilojen käyttäjille.
Säätilan aiheuttamia ongelmia voivat olla lämpötilan muutokset, auringon valon häikäisy ja auringon aiheuttama lämpötilannousu. Lumikuorma voi heikentää kattorakenteita ja sulamisvedet päästä rakenteisiin.
Sisältä löytyvät hyönteiset voivat olla merkki rakenteellisista ongelmista.

Maaperästä johtuvat haitat 

Maaperästä voi nousta kosteutta rakenteisiin. Kiinteistön salaojien tulee olla kunnossa ja toimivat, jotta ne johtavat maaperän veden pois rakenteista. Puiden ja pensaiden juuret saattavat vaurioittaa salaojia ja siten välillisesti aiheuttaa sisäilmaongelman.
Maaperästä nousee uraanin ja toriumin hajoamistuotteena syöpävaarallista radonkaasua. Radon on hajuton, väritön ja mauton kaasu, joten sen tunnistaminen onnistuu ainoastaan mittauksin. Radonin kertymistä huonetiloihin voidaan hallita alapohjan tiivistämisellä ja tuulettamisella.