Siirry sisältöön
Etusivulle

Ennakoi ja ennaltaehkäise

Hyvä sisäilman ylläpitäminen vaatii etukäteissuunnittelua. Hyvää sisäilmaa edistetään tehokkaasti toimimalla yhdessä ja luomalla yhteistoiminnalle rakenteita. 

Hyvästä sisäilmasta huolehtiminen on pitkällä tähtäimellä taloudellista ja tehokasta. Ongelmia voi kuitenkin syntyä hyvästä ennaltaehkäisystä huolimatta. Siksi on hyvä varautua niihin jo etukäteen ja suunnitella sopivat toimintatavat ongelmatilanteisiin. Samalla kannattaa hankkia monipuolista osaamista sisäilma-asioissa ja luoda toimintamalli häiriötilanteiden hallintaa varten. Yksi luonteva tapa toimia asian hyväksi on perustaa sisäilmaryhmä.

Jokaisella työyhteisön jäsenellä on lakisääteisiä vastuita ja velvotteita. Ota selvää, millä tavoin kaikki työyhteisön jäsenet voivat edistää yhteistoiminnallisuutta sisäilma-asioissa! Tutustu myös Terveet tilat -toimintamalliin.


Eväitä yhteiseen keskusteluun

Kysy ja vastaa, ole avoin! Vuorovaikutteinen ja moniammatillinen keskustelu auttaa löytämään oikeat ratkaisut. Yhteiseen keskusteluun otetaan mukaan kaikki, joita asia koskee. Huomioidaan kaikki tilankäyttäjät ja muut asianosaiset.

Työnantajan ja esihenkilön panos keskusteluun

Työnantajan on lakisääteisesti tarkkailtava työn, työolosuhteiden ja työympäristön turvallisuutta sekä toteutettujen toimenpiteiden vaikutusta työn turvallisuuteen ja terveyteen. Kun koko työyhteisö osallistuu riskien arviointiin, havaitaan työhön liittyvät vaaranpaikat. Työpaikkaselvityksen avulla saadaan yleiskäsitys työn, työyhteisön ja työympäristön vaikutuksista terveyteen ja työkykyyn. 

Tilojen siivouksen arvioinnilla saadaan yleiskäsitys tilojen siisteydestä. Näin voidaan puuttua mahdollisiin epäkohtiin. Mitä aikaisemmin ja nopeammin epäkohtiin puututaan, sitä paremmin niihin voidaan vastata. Tämän avulla saadaan paras mahdollinen lopputulos.

Työsuojelupäällikön ja -valtuutetun panos keskusteluun

Työsuojelun yhteistoiminnan tavoitteena on, että työpaikan työturvallisuus ja työhyvinvointi on parhaimmalla mahdollisella tasolla kaikkien näkökulmien tullessa huomioiduksi. Työsuojelun yhteistoiminnassa työnantaja ja työntekijät käyvät läpi työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin liittyviä asioita. 

Hyvällä vuorovaikutuksella varmistetaan, että työpaikalla asioita voidaan käsitellä ilman riskiä, että asiat jäisivät käsittelemättä. Työsuojelun yhteistoimintahenkilöstö voi tukea moniammatillisen sisäilmaryhmän perustamista ja toimintaa.

Työsuojelun asiantuntemuksella varmistetaan, että työsuojelu on parhaimmalla mahdollisella tasolla.

Tilojen käyttäjien panos keskusteluun

Kaikki tilojen käyttäjät vastaavat omalta osaltaan tilojen siisteydestä ja kunnossa pysymisestä.

Kyselyn avulla saadaan tieto sisäilmatilanteen kartoittamisessa ja seurannassa. 

Henkilö havaitsee epäkohdan, joka voisi aiheuttaa työtapaturman vaaran. Hän ilmoittaa havaitsemastaan vaarasta eteenpäin.

Työterveyshuollon panos keskusteluun

Työterveyshuolto arvioi sisäilman laadun terveydellistä merkitystä mm. työpaikkaselvityksen avulla.

Työterveyshuolto tukee henkilöstön työkykyä terveystarkastuksin, oireiden työperäisyyden arvioinnilla, tekemällä toimenpide-ehdotuksia, neuvonnalla ja ohjauksella.

Työterveyshuolto tarvitsee tietoa muun muassa työjärjestelyistä, rakennetutkimuksista ja työpaikan vaarojen arvioinnista.

Kiinteistön omistajan panos keskusteluun

Kiinteistön omistaja vastaa tilojen kunnosta.

Suunnitelmallinen huolto ja ylläpito sekä budjetoimalla korjaustoimiin varautuminen mahdollistavat sisäilman hyvän laadun.

Tarvittaessa on tehtävä rakenteellisia kuntotarkastuksia ja toimitettava niistä raportit yhteistoiminnalliseen keskusteluun sekä työterveyshuollon käyttöön.

Vuokranantajan kannattaa huolehtia vuokralaistensa hyvinvoinnista sisäilman laatua seuraamalla. Vuokranantaja osallistetaan moniammatilliseen sisäilmakeskusteluun.